BEAM 3rd Gen

Είμαστε η BEAM 3rd Gen, μία από τις ομάδες της BEAM, αποτελούμενη από φοιτητές διαφόρων σχολών, με κοινό σημείο την αγάπη τους για τη διαστημική. Η ομάδα μας δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020. Στόχος μας, το να συμμετάσχουμε σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαστημικής, με κύριο το πρόγραμμα REXUS-BEXUS. Παρακάτω μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και αν δείτε κάτι που σας κινεί το ενδιαφέρον μην διστάσετε, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

BEAM 3rd Gen

Χρύσα Επισκόπου
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός ΥπολογιστώνΥποομάδα Electronics

Ηρακλής Κόνσουλας
Μηχανικός Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών ΣυστημάτωνΥποομάδα Software

Κωνσταντίνα Νούλα
ΦυσικόςΥποομάδα Science
Υποομάδα Marketing & Outreach

Δημήτριος Κομίτης
ΦυσικόςΥποομάδα Science
Υποομάδα Mechanics

Ειρήνη Ροδίου
ΦυσικόςΥποομάδα Electronics

Αλέξης Πάκας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός ΥπολογιστώνΥποομάδα Electronics

Κατερίνα Ζάχαρη
Μηχανικός Περιβάλλοντος & Οικονομικές ΕπιστήμεςΥποομάδα Mechanics

Αναστάσιος Μουράτογλου
Business AdministrationΥποομάδα Marketing & Outreach

Ηλίας Μυσερλής
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός ΥπολογιστώνΥποομάδα Software

Θεοδωρής Τσουκαλέλης
Χημικός ΜηχανικόςΥποομάδα Mechanics
PROJECTS
NASA’S SPACE APPS CHALLENGE 2020
Η ομάδα μας συμμετείχε στο NASA’S SPACE APPS CHALLENGE 2020, που έλαβε μέρος στις 2-4 Οκτωβρίου, με διαδικτυακή εκδήλωση λόγω της πανδημίας του Covid-19. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες την SoftBEAM και την BEAMkit-3D.
Η SoftBEAM, στα πλαίσια της πρόκλησης “Can You Hear Me Now?”, σχεδίασαν ένα βιντεοπαιχνίδι στο οποίο οι παίκτες βρίσκονται σε μία βάση στη Γη και καλούνται να επικοινωνήσουν με έναν αστροναύτη στον Άρη, για να τον βοηθήσουν να επιβιώσει. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να επικοινωνήσεις με κάποιον στον Άρη; Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ενημερώσει τους χρήστες για τα προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά και να τους οδηγήσει στο να βρουν την καλύτερη λύση για την αντιμετώπισή τους.
Η BEAMkit-3D ασχολήθηκε με την πρόκληση “Virtual Planetary Exploration”. Σχεδίασαν 3D μοντέλα από τρία βασικά γεωλογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εξερεύνηση διαστημικών επιφανειών: ένα μικρό τρυπάνι-καροτιέρα, ένα φτυάρι και ένα σφυρί, καθώς και την εργαλειοθήκη στην οποία θα αποθηκεύονται. Ο εκσυγχρονισμός του σχεδιασμού και η χρήση των ίδιων εξαρτημάτων σε πολλά εργαλεία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μείωση του βάρους και του κόστους. Όλα τα μοντέλα μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα που δημιούργησε η ομάδα.


Greek NewSpace Society: NewSpace Pioneers
Ο Δημήτρης Κομίτης, μέλος της BEAM 3rd Gen, επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο NewSpace Pioneers 2020, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρακτικής που διοργανώνει η Greek NewSpace Society. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, προπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σύντομη έρευνα πάνω σε θέματα διαστημικής.
Η ομάδα στην οποία ανήκει ο Δημήτρης (Μέλη: Κωνσταντίνος Μαλάκης, Εμμανουήλ Τζαγκάκης) ασχολήθηκε με το θέμα «Διαστημικό Διαδίκτυο: Ανασκόπηση τεχνολογικών λύσεων και προκλήσεις» παρουσιάζοντας μία εργασία όπου καταγράφονται τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη ενός διαστημικού διαδικτύου, καθώς και τα πρωτόκολλα και οι τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε αυτά να επιλυθούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω καινούργιες γνώσεις, να τις συνδυάσω με το επιστημονικό μου πεδίο και παράξω κάτι χρήσιμο από αυτό. Το πρόγραμμα αποτελεί μία εξαιρετική εισαγωγή στην έρευνα και την συνεργασία που απαιτείται για να παραχθεί μία επιστημονική εργασία».
NASA’S SPACE APPS CHALLENGE 2021
Μέλη της ομάδας μας έλαβαν μέρος στο NASA’S SPACE APPS CHALLENGE 2021, στις 2-3 Οκτωβρίου, που διεξήχθη διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Τα μέλη, σε συνεργασία με τους φοιτητές Μανώλη Ελευθεριάδη και Γιάννη Λιόδη, αποτέλεσαν την ομάδα ILLUMINAT3D.
Η ομάδα επέλεξε την πρόκληση “When light curves throw us curve balls” και ανέπτυξε μία πρωτότυπη εφαρμογή με την οποία εξάγονται οι καμπύλες φωτεινότητας (light curves) 3D μοντέλων. Πρόκειται για διαγράμματα που δείχνουν την φωτεινότητα ενός αντικειμένου σε συνάρτηση με την γωνία περιστροφής του. Ο χρήστης εισάγει ένα 3D αντικείμενο, σε ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον, και καθορίζει τις παραμέτρους με τις οποίες θα γίνει η επεξεργασία του. Στη συνέχεια, η εφαρμογή παρουσιάζει στον χρήστη την καμπύλη φωτεινότητας, την οποία μπορεί να μελετήσει και να αποθηκεύσει. Η εφαρμογή ILLUMINAT3D χτίστηκε πάνω σε έναν καινοτόμο συνδυασμό μαθηματικών, φυσικής και προγραμματισμού. Απευθύνεται σε κάθε χρήστη, ανεξαρτήτα από το γνωστικό του υπόβαθρο, και έχει προοπτικές εξέλιξης προς κάθε κατεύθυνση, επιστημονική ή εκπαιδευτική.
H ομάδα ILLUMINAT3D αναδείχθηκε Local Winner των NASA’S SPACE APPS CHALLENGE THESSALONIKI | PIREAUS 2021, και Global Nominees των NASA’S INTERNATIONAL SPACE APPS CHALLENGE 2021.


REXUS-BEXUS
Πρωτεύων στόχος είναι η συμμετοχή μας στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό REXUS-BEXUS που συνδιοργανώνουν οι ESA, DLR, SNSA, SSC, ZARM και EUROLAUNCH. Έναν διαγωνισμό στον οποίο ομάδες φοιτητών καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εκτελέσουν ένα πείραμα σε μία από τις δύο διαθέσιμες πλατφόρμες, το REXUS, έναν πύραυλο μονού σταδίου, ή το BEXUS, ένα στρατοσφαιρικό μπαλόνι.
Το πείραμά μας – DROPSTAR
Το πείραμά μας ονομάζεται DROPSTAR, και έχει ως στόχο την μελέτη του φαινομένου της συγχώνευσης των σταγονιδίων ελαίου στα γαλακτώματα, σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Σχεδιάσαμε μία πρωτότυπη συσκευή γαλακτωματοποίησης, όπου θα παραχθεί και θα μελετηθεί, επί τόπου, ένα γαλάκτωμα, κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου μονού σταδίου REXUS. Για την μελέτη του γαλακτώματος θα χρησιμοποιηθεί μία διάταξη κάμερας και μία ειδική ηλεκτρική τεχνική, η τεχνική I-VED, με την οποία λαμβάνονται μετρήσεις των μεταβολών της αντίστασης που παρουσιάζει το γαλάκτωμα, εξάγοντας, έτσι, το μέγεθος των σταγονιδίων του.


Selection Workshop – Η επιλογή της ομάδας μας
Μετά την κατάθεση του Proposal Paper του πειράματος, η ομάδα μας προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Selection Workshop του REXUS-BEXUS, που έλαβε χώρα στις 30/11-2/12, μέσω διαδικτύου, λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Στα πλαίσια του Workshop, έπρεπε να γίνει η αξιολόγηση της ομάδας και του πειράματος. Η ομάδα μας έδωσε μία παρουσίαση, και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το πάνελ των ειδικών.
Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία σειρά από σεμινάρια και ομιλίες, που έδωσαν οι ειδικοί των οργανισμών-διοργανωτών. Έτσι, μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των project αυτών των οργανισμών, κερδίσαμε καινούργιες γνώσεις και λάβαμε τα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχεια του προγράμματος.
Μετά από ένα μικρό διάστημα αναμονής, λάβαμε τα αποτελέσματα από το Selection Workshop, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το DROPSTAR επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στον 14ο κύκλο του προγράμματος REXUS! Είμαστε ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να δουλέψουμε για την επιτυχή πορεία του πειράματος.


Student Training Week – Preliminary Design Review – Ο πρώτος σταθμός του πειράματος
Την επιλογή του πειράματος μας ακολούθησε μία περίοδος δουλειάς, προϊόν της οποίας ήταν η πρώτη έκδοση από το έγγραφο Student Experiment Documentation (SED), ένα έγγραφο που περιέχει όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για το πείραμα και την ομάδα μας. Αμέσως μετά την κατάθεσή του ξεκίνησε η προετοιμασία της ομάδας για την πρώτη εβδομάδα εκπαίδευσης του προγράμματος REXUS/BEXUS, η οποία έλαβε χώρα στις 7-11 Φεβρουαρίου 2022.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εκπαίδευσης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σύνολο ομιλιών από τους διοργανωτές του προγράμματος, από τις οποίες λάβαμε νέες γνώσεις για το πρόγραμμα, τον πύραυλο REXUS, τους τρόπους οργάνωσης μίας ομάδας και πολλά άλλα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ο αρχικός έλεγχος του σχεδιασμού του πειράματος μας, όπου ένα πάνελ ειδικών εξέτασε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του DROPSTAR. Ακολούθησε μία παραγωγική συζήτηση στην οποία λάβαμε χρήσιμες ανατροφοδόσεις και συμβουλές για την περαιτέρω βελτίωση του πειράματος.
Student Training Week – Critical Design Review – Ο δεύτερος έλεγχος του πειράματος
Η περίοδος από το τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2022 ήταν μία περίοδος προόδου για το πείραμά μας. Οι υποομάδας δούλευαν συνεχώς για την βελτίωση του DROPSTAR και την εξέλιξη του κύριου εγγράφου του πειράματος, του Student Experiment Documentation (SED). Μεταξύ 29/5 και 3/6 έλαβε χώρα η δεύτερη Student training Week του προγράμματος, στα πλαίσια της οποίας έξι μέλη της ομάδας ταξίδεψαν στο Oberpfaffenhofen της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος έλεγχος της ομάδας και του πειράματος από τους διοργανωτές. Η ομάδα κατάφερε να περάσει και αυτόν τον έλεγχο, ενώ, οι συζητήσεις που είχαμε με τους ειδικούς μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές και ανατροφοδοτήσεις για την περαιτέρω εξέλιξη του DROPSTAR. Φυσικά, δεν έλειπαν οι ομιλίες από τους ειδικούς, οι οποίες, όπως πάντα, αποτελούν μία πηγή έμπνευσης και πληροφορίας. Σημαντική, και πολύ ευχάριστη, ήταν και η αλληλεπίδρασή της ομάδας μας με τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αφού μοιραζόμαστε κοινούς στόχους.


Integration Progress Review – Ο τρίτος έλεγχος του πειράματος
Στις 13 Δεκεμβρίου 2022, η ομάδα μας συμμετείχε στο πρώτο IPR (Integration Progress Review 1) του προγράμματος REXUS/BEXUS, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιό μας, ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια του review, η Payload Manager, Armelle Frenea Schmitt από την SSC, και ο Μέντοράς μας Giorgio Parzianello από την ESA ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ελέγξουν την πρόοδο της ομάδας μας.Σε αυτό το παραγωγικό review, η ομάδα μας έλαβε χρήσιμα σχόλια και συμβουλές, τα οποία είναι έτοιμη να εφαρμόσει για τη βελτίωση του DROPSTAR, τώρα που το πείραμα εισέρχεται στο κατασκευαστικό του στάδιο.
WHAT’S NEXT
Με έμπνευση την αγάπη μας για το διάστημα, την τρέχουσα χρονική περίοδο συνεχίζουμε την προετοιμασία του πειράματός μας, DROPSTAR, για τον επόμενο σταθμό του προγράμματος REXUS: το Integration Progress Review 2, που θα λάβει χώρα τον Αύγουστο του 2023. Ωστόσο η δραστηριότητά μας δε σταματάει εκεί. Συνεχώς αναζητούμε δράσεις που μας ενδιαφέρουν, με γνώμονα την κατάκτηση νέων γνώσεων και εμπειριών.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα!
Αν θέλετε να μας ακολουθήσετε και εσείς σε αυτό το ταξίδι, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τις παρακάτω φόρμες ενδιαφέροντος: