BEAM 3rd Gen

Είμαστε η BEAM 3rd Gen, μία από τις ομάδες της BEAM, αποτελούμενη από φοιτητές διαφόρων σχολών, με κοινό σημείο την αγάπη τους για τη διαστημική. Η ομάδα μας δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020. Στόχος μας, το να συμμετάσχουμε σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαστημικής, με κύριο το πρόγραμμα REXUS-BEXUS. Παρακάτω μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και αν δείτε κάτι που σας κινεί το ενδιαφέρον μην διστάσετε, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

BEAM 3rd Gen

Χρύσα Επισκόπου
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών

Υποομάδα Electronics

Ηρακλής Κόνσουλας
Μηχανικός Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων

Υποομάδα Software

Κωνσταντίνα Νούλα
Φυσικός

Υποομάδα Science
Υποομάδα Marketing & Outreach

Δημήτριος Κομίτης
Φυσικός

Υποομάδα Science
Υποομάδα Mechanics

Ειρήνη Ροδίου
Φυσικός

Υποομάδα Electronics

Αλέξης Πάκας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών

Υποομάδα Electronics

Κατερίνα Ζάχαρη
Μηχανικός Περιβάλλοντος & Οικονομικές Επιστήμες

Υποομάδα Mechanics

PROJECTS

NASA’S SPACE APPS CHALLENGE 2020

Η ομάδα μας συμμετείχε στο NASA’S SPACE APPS CHALLENGE 2020, που έλαβε μέρος στις 2-4 Οκτωβρίου, με διαδικτυακή εκδήλωση λόγω της πανδημίας του Covid-19. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες την SoftBEAM και την BEAMkit-3D

Η SoftBEAM, στα πλαίσια της πρόκλησης “Can You Hear Me Now?”, σχεδίασαν ένα βιντεοπαιχνίδι στο οποίο οι παίκτες βρίσκονται σε μία βάση στη Γη και καλούνται να επικοινωνήσουν με έναν αστροναύτη στον Άρη, για να τον βοηθήσουν να επιβιώσει. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να επικοινωνήσεις με κάποιον στον Άρη; Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ενημερώσει τους χρήστες για τα προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά και να τους οδηγήσει στο να βρουν την καλύτερη λύση για την αντιμετώπισή τους.

Η BEAMkit-3D ασχολήθηκε με την πρόκληση “Virtual Planetary Exploration”. Σχεδίασαν 3D μοντέλα από τρία βασικά γεωλογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εξερεύνηση διαστημικών επιφανειών: ένα μικρό τρυπάνι-καροτιέρα, ένα φτυάρι και ένα σφυρί, καθώς και την εργαλειοθήκη στην οποία θα αποθηκεύονται. Ο εκσυγχρονισμός του σχεδιασμού και η χρήση των ίδιων εξαρτημάτων σε πολλά εργαλεία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μείωση του βάρους και του κόστους. Όλα τα μοντέλα μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα που δημιούργησε η ομάδα.

Greek NewSpace Society: NewSpace Pioneers

Ο Δημήτρης Κομίτης, μέλος της BEAM 3rd Gen, επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο NewSpace Pioneers 2020, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρακτικής που διοργανώνει η Greek NewSpace Society. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, προπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σύντομη έρευνα πάνω σε θέματα διαστημικής

Η ομάδα στην οποία ανήκει ο Δημήτρης (Μέλη: Κωνσταντίνος Μαλάκης, Εμμανουήλ Τζαγκάκης) ασχολήθηκε με το θέμα «Διαστημικό Διαδίκτυο: Ανασκόπηση τεχνολογικών λύσεων και προκλήσεις» παρουσιάζοντας μία εργασία όπου καταγράφονται τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη ενός διαστημικού διαδικτύου, καθώς και τα πρωτόκολλα και οι τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε αυτά να επιλυθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω καινούργιες γνώσεις, να τις συνδυάσω με το επιστημονικό μου πεδίο και παράξω κάτι χρήσιμο από αυτό. Το πρόγραμμα αποτελεί μία εξαιρετική εισαγωγή στην έρευνα και την συνεργασία που απαιτείται για να παραχθεί μία επιστημονική εργασία».

NASA’S SPACE APPS CHALLENGE 2021

Μέλη της ομάδας μας έλαβαν μέρος στο NASA’S SPACE APPS CHALLENGE 2021, στις 2-3 Οκτωβρίου, που διεξήχθη διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Τα μέλη, σε συνεργασία με τους φοιτητές Μανώλη Ελευθεριάδη και Γιάννη Λιόδη, αποτέλεσαν την ομάδα ILLUMINAT3D.

Η ομάδα επέλεξε την πρόκληση “When light curves throw us curve balls” και ανέπτυξε μία πρωτότυπη εφαρμογή με την οποία εξάγονται οι καμπύλες φωτεινότητας (light curves) 3D μοντέλων. Πρόκειται για διαγράμματα που δείχνουν την φωτεινότητα ενός αντικειμένου σε συνάρτηση με την γωνία περιστροφής του. Ο χρήστης εισάγει ένα 3D αντικείμενο, σε ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον, και καθορίζει τις παραμέτρους με τις οποίες θα γίνει η επεξεργασία του. Στη συνέχεια, η εφαρμογή παρουσιάζει στον χρήστη την καμπύλη φωτεινότητας, την οποία μπορεί να μελετήσει και να αποθηκεύσει. Η εφαρμογή ILLUMINAT3D χτίστηκε πάνω σε έναν καινοτόμο συνδυασμό μαθηματικών, φυσικής και προγραμματισμού. Απευθύνεται σε κάθε χρήστη, ανεξαρτήτα από το γνωστικό του υπόβαθρο, και έχει προοπτικές εξέλιξης προς κάθε κατεύθυνση, επιστημονική ή εκπαιδευτική.

H ομάδα ILLUMINAT3D αναδείχθηκε Local Winner των NASA’S SPACE APPS CHALLENGE THESSALONIKI | PIREAUS 2021, και Global Nominees των NASA’S INTERNATIONAL SPACE APPS CHALLENGE 2021.

REXUS-BEXUS

Πρωτεύων στόχος είναι η συμμετοχή μας στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό REXUS-BEXUS που συνδιοργανώνουν οι ESA, DLR, SNSA, SSC, ZARM και EUROLAUNCH. Έναν διαγωνισμό στον οποίο ομάδες φοιτητών καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εκτελέσουν ένα πείραμα σε μία από τις δύο διαθέσιμες πλατφόρμες, το REXUS, έναν πύραυλο μονού σταδίου, ή το BEXUS, ένα στρατοσφαιρικό μπαλόνι.

Το πείραμά μας – DROPSTAR

Το πείραμά μας ονομάζεται DROPSTAR, και έχει ως στόχο την μελέτη του φαινομένου της συγχώνευσης των σταγονιδίων ελαίου στα γαλακτώματα, σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Σχεδιάσαμε μία πρωτότυπη συσκευή γαλακτωματοποίησης, όπου θα παραχθεί και θα μελετηθεί, επί τόπου, ένα γαλάκτωμα, κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου μονού σταδίου REXUS. Για την μελέτη του γαλακτώματος θα χρησιμοποιηθεί μία διάταξη κάμερας και μία ειδική ηλεκτρική τεχνική, η τεχνική I-VED, με την οποία λαμβάνονται μετρήσεις των μεταβολών της αντίστασης που παρουσιάζει το γαλάκτωμα, εξάγοντας, έτσι, το μέγεθος των σταγονιδίων του.

Selection Workshop – Η επιλογή της ομάδας μας

Μετά την κατάθεση του Proposal Paper του πειράματος, η ομάδα μας προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Selection Workshop του REXUS-BEXUS, που έλαβε χώρα στις 30/11-2/12, μέσω διαδικτύου, λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Στα πλαίσια του Workshop, έπρεπε να γίνει η αξιολόγηση της ομάδας και του πειράματος. Η ομάδα μας έδωσε μία παρουσίαση, και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το πάνελ των ειδικών.
Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία σειρά από σεμινάρια και ομιλίες, που έδωσαν οι ειδικοί των οργανισμών-διοργανωτών. Έτσι, μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των project αυτών των οργανισμών, κερδίσαμε καινούργιες γνώσεις και λάβαμε τα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχεια του προγράμματος.

Μετά από ένα μικρό διάστημα αναμονής, λάβαμε τα αποτελέσματα από το Selection Workshop, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το DROPSTAR επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στον 14ο κύκλο του προγράμματος REXUS! Είμαστε ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να δουλέψουμε για την επιτυχή πορεία του πειράματος.

Student Training Week – Preliminary Design Review – Ο πρώτος σταθμός του πειράματος

Την επιλογή του πειράματος μας ακολούθησε μία περίοδος δουλειάς, προϊόν της οποίας ήταν η πρώτη έκδοση από το έγγραφο Student Experiment Documentation (SED), ένα έγγραφο που περιέχει όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για το πείραμα και την ομάδα μας. Αμέσως μετά την κατάθεσή του ξεκίνησε η προετοιμασία της ομάδας για την πρώτη εβδομάδα εκπαίδευσης του προγράμματος REXUS/BEXUS, η οποία έλαβε χώρα στις 7-11 Φεβρουαρίου 2022.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εκπαίδευσης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σύνολο ομιλιών από τους διοργανωτές του προγράμματος, από τις οποίες λάβαμε νέες γνώσεις για το πρόγραμμα, τον πύραυλο REXUS, τους τρόπους οργάνωσης μίας ομάδας και πολλά άλλα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ο αρχικός έλεγχος του σχεδιασμού του πειράματος μας, όπου ένα πάνελ ειδικών εξέτασε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του DROPSTAR. Ακολούθησε μία παραγωγική συζήτηση στην οποία λάβαμε χρήσιμες ανατροφοδόσεις και συμβουλές για την περαιτέρω βελτίωση του πειράματος.

Student Training Week – Critical Design Review – Ο δεύτερος έλεγχος του πειράματος

Η περίοδος από το τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2022 ήταν μία περίοδος προόδου για το πείραμά μας. Οι υποομάδας δούλευαν συνεχώς για την βελτίωση του DROPSTAR και την εξέλιξη του κύριου εγγράφου του πειράματος, του Student Experiment Documentation (SED). Μεταξύ 29/5 και 3/6 έλαβε χώρα η δεύτερη Student training Week του προγράμματος, στα πλαίσια της οποίας έξι μέλη της ομάδας ταξίδεψαν στο Oberpfaffenhofen της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος έλεγχος της ομάδας και του πειράματος από τους διοργανωτές. Η ομάδα κατάφερε να περάσει και αυτόν τον έλεγχο, ενώ, οι συζητήσεις που είχαμε με τους ειδικούς μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές και ανατροφοδοτήσεις για την περαιτέρω εξέλιξη του DROPSTAR. Φυσικά, δεν έλειπαν οι ομιλίες από τους ειδικούς, οι οποίες, όπως πάντα, αποτελούν μία πηγή έμπνευσης και πληροφορίας. Σημαντική, και πολύ ευχάριστη, ήταν και η αλληλεπίδρασή της ομάδας μας με τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αφού μοιραζόμαστε κοινούς στόχους.

Integration Progress Review – Ο τρίτος έλεγχος του πειράματος

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022, η ομάδα μας συμμετείχε στο πρώτο IPR (Integration Progress Review 1) του προγράμματος REXUS/BEXUS, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιό μας, ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια του review, η Payload Manager, Armelle Frenea Schmitt από την SSC, και ο Μέντοράς μας Giorgio Parzianello από την ESA ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ελέγξουν την πρόοδο της ομάδας μας.Σε αυτό το παραγωγικό review, η ομάδα μας έλαβε χρήσιμα σχόλια και συμβουλές, τα οποία είναι έτοιμη να εφαρμόσει για τη βελτίωση του DROPSTAR, τώρα που το πείραμα εισέρχεται στο κατασκευαστικό του στάδιο.

Integration Progress Review 2 – Ο τέταρτος έλεγχος του πειράματος

Στις 4 Αυγούστου 2023, η ομάδα μας συμμετείχε στο δεύτερο IPR (Integration Progress Review 2) του προγράμματος REXUS/BEXUS, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιό μας, ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια του review, η Payload Manager, Armelle Frenea Schmitt από την SSC, και ο Μέντοράς μας Giorgio Parzianello από την ESA ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ελέγξουν την πρόοδο της ομάδας μας.Σε αυτό το παραγωγικό review, η ομάδα μας έλαβε χρήσιμα σχόλια και συμβουλές, τα οποία είναι έτοιμη να εφαρμόσει για τη βελτίωση του DROPSTAR, τώρα που το πείραμα εισέρχεται στην τελική του φάση.

Experiment Acceptance Review – Ένας σημαντικός έλεγχος για το DROPSTAR

Στις 10 Νοεμβρίου έλαβε χώρα το Experiment Acceptance Review του DROPSTAR, στα πλαίσια του Προγράμματος REXUS/BEXUS. Για το review, οι PayloadManagers, Armelle Frenea Schmidt και Esmee Menting από την SSC, ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ελέγξουν την πρόοδο της ομάδας μας. Μετά την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στο DROPSTAR, η ομάδα προχώρησε στην επίδειξη των ήδη κατασκευασμένων μερών του FlightModel του πειράματος. Στη συζήτηση που ακολούθησε, λάβαμε χρήσιμα σχόλια και συμβουλές, τα οποία είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε για τη βελτίωση του DROPSTAR. Μετά από αυτόν τον έλεγχο το DROPSTAR εισέρχεται στο τελικό στάδιο του Προγράμματος.

Integration and Testing Week

Στις 11/12/203 με 15/12/2023 μέλη της Ομάδας μας ταξίδεψαν στις εγκαταστάσεις της ZARM, στην Βρέμη της Γερμανίας, με σκοπό την συμμετοχή στην Integration and Testing Week του Προγράμματος REXUS/BEXUS. Κατά τη διάρκεια της ITW, έλαβε χώρα το Τεστ Δόνησης του πειράματος DROPSTAR. Το πείραμα υποβλήθηκε σε δονήσεις ποικίλων συχνοτήτων ώστε να εντοπιστούν εκείνες οι οποίες του επιφέρουν σημαντικό μηχανικό στρες. Επίσης, έλαβε χώρα το πρώτο Bench Test όλων των πειραμάτων που θα βρίσκονται στον ίδιο πύραυλο με το DROPSTAR. Τα πειράματα συνδέθηκαν μεταξύ τους με σκοπό των έλεγχο των μηχανικών ανοχών και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους.

Bench Test Week

Από τις 16/1/2024 έως τις 19/1/2024, μέλη της ομάδας μας ταξίδεψαν στην DLR, στο Oberpfaffenhofen της Γερμανίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Bench Test Week του Προγράμματος REXUS/BEXUS. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν bench tests των πειραμάτων, μαζί με το flight hardware του πυραύλου. Τα πειράματα δοκιμάστηκαν τόσο ανεξάρτητα όσο και ενσωματωμένα, σε μια διάταξη που προσομοίωνει την κατάσταση του πυραύλου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν, ελέγχθηκαν οι ηλεκτρονικές αλληλεπιδράσεις των πειραμάτων, τόσο με τα υπόλοιπα πειράματα όσο και με τον πύραυλο. Τέλος, ελέγχθηκε η ακολουθία της αντίστροφης μέτρησης για την πτήση.

REXUS 31/32 Launch Campaign

Στις 12/3/2024 στις 6:15 CET πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του REXUS 32 στο Διαστημικό Κέντρο ESRANGE. Το DROPSTAR ήταν μεταξύ των τεσσάρων φοιτητικών πειραμάτων που έφερε μαζί του ο πύραυλος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έτσι, το DROPSTAR έγινε επίσημα το πρώτο ελληνικό φοιτητικό πείραμα σε πύραυλο REXUS!

Η προετοιμασία

Η ομάδα έφτασε στο Διαστημικό Κέντρο ESRANGE στις 4/3/2024. Η πρώτη εργασία ήταν να προετοιμάσει το πείραμα για την πτήση. Χρειάστηκε μια εβδομάδα προσεκτικής δουλειάς για να ετοιμαστεί το DROPSTAR για το πιο σημαντικό δεκάλεπτο, την πτήση του πυραύλου REXUS 32. Μετά την επιτυχή προετοιμασία και δοκιμή του πειράματος, το πείραμα DROPSTAR ήταν έτοιμο για πτήση.

Η μεγάλη στιγμή

Λίγες μέρες μετά η μεγάλη στιγμή έφτασε. Στις 12/3/2024 εκτοξεύτηκε ο πύραυλος REXUS 32 και το πείραμα DROPSTAR εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία. Το πείραμα κατάφερε να αντέξει τις δυνάμεις της πτήσης του πυραύλου, να λειτουργήσει όπως αναμενόταν και να επιστρέψει στο έδαφος με ενδιαφέροντα δεδομένα για τον τομέα των γαλακτωμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους υποστήριξαν το όραμά μας για το DROPSTAR. Από τους διοργανωτές του Προγράμματος REXUS/BEXUS και τους Χορηγούς μας, μέχρι όλους όσους παρακολούθησαν την πρόοδό μας τα τελευταία τρία χρόνια, εκτιμούμε βαθύτατα το ενδιαφέρον και την υποστήριξή που δείξατε στην ομάδα μας.

WHAT’S NEXT

Με έμπνευση την αγάπη μας για το διάστημα, την τρέχουσα χρονική περίοδο δουλεύουμε πάνω στην Ανάλυση των Δεδομένων του πειράματος DROPSTAR από την πτήση του REXUS 32. Ωστόσο η δραστηριότητά μας δε σταματάει εκεί. Συνεχώς αναζητούμε δράσεις που μας ενδιαφέρουν, με γνώμονα την κατάκτηση νέων γνώσεων και εμπειριών.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα!

Αν θέλετε να μας ακολουθήσετε και εσείς σε αυτό το ταξίδι, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τις παρακάτω φόρμες ενδιαφέροντος:

Μετάβαση στο περιεχόμενο