Διαγωνισμοί

Ως BEAM το όραμα είναι να αναλαμβάνουμε και να υλοποιούμε project σχετικά με τον τομέα της διαστημικής.
Μέσα από τέσσερα χρόνια εμπειρίας σε πολλούς διαγωνισμούς, μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία και στήριξη σε οποιαδήποτε νέα ομάδα θέλει να συμμετέχει στους επόμενους κύκλους αυτών των προγραμμάτων. Γνωρίστε τα παρακάτω!

Στην πραγματικότητα επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε πολλά και διαφορετικά προγράμματα!


REXUS/BEXUS

Ο διαγωνισμός REXUS/BEXUS διοργανώνεται από τον Γερμανικό Οργανισμό Διαστήματος (DLR) και την Σουηδική Ομοσπονδία Διαστήματος (SSC), σε συνεργασία με την ESA, την ZARM, την EUROLAUNCH και την MORABA.”

Στόχος του διαγωνισμού είναι η διεκπεραίωση φοιτητικών πειραμάτων σε συνθήκες διαστήματος, οι οποίες επιτυγχάνονται με την εκτόξευση, είτε ενός στρατοσφαιρικού μπαλονιού σε ύψος 35 χλμ (BEXUS), είτε με την εκτόξευση πυραύλου παραβολικής τροχιάς, όπου επιτυγχάνονται συνθήκες μηδενικής βαρύτητας (REXUS). O διαγωνισμός εκτελείται ετησίως και μπορούν να λάβουν μέρος ομάδες από όλες τις υποστηριζόμενες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος χώρες. 

Κάθε χρόνο εκτελούνται δύο αποστολές από την κάθε πλατφόρμα εκτόξευσης, καλύπτοντας τις ανάγκες 20, συνολικά, ευρωπαϊκών ομάδων που τελικά μπορούν να διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για τα όρια της ατμόσφαιρας.

Οι προαναφερθείσες πλατφόρμες διαθέτουν τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • REXUS: Είναι πρακτικά ένας πύραυλος «μονού σταδίου» (single-stage rocket) ο οποίος προωθείται από έναν βελτιωμένο κινητήρα Orion. Με μήκος 5.6m και διάμετρο 0.356m, o πύραυλος μπορεί να φιλοξενήσει ωφέλιμο φορτίο μάζας έως και 95kg (συμπεριλαμβάνοντας το service και τα recovery modules). Ο πύραυλος αυτός προσφέρει περίπου 3 λεπτά διαστημικής πτήσης και μπορεί να φτάσει υψόμετρο από 78 έως και 93km.
  • BEXUS: Ωφέλιμα φορτία (Payloads) τοποθετούνται σε μια γόνδολα μεσαίου μεγέθους (1.16 m x 1.16 m x 0.84 m). Η συνολική μάζα είναι περίπου 300kg με το ωφέλιμο φορτίο να ζυγίζει από 30 έως 112kg ( ~4 πειράματα ανά γόνδολα). Το μπαλόνι είναι ένα 35SF της Zodiac aerospace, και το ανυψωτικό αέριο είναι Ήλιο(helium).

Κατά την διάρκεια ενός χρόνου συμμετοχής στο REXUS|BEXUS, μπορεί κάθε ομάδα να βιώσει μια προσωμίωση διαδικασιών μιας οποιασδήποτε διαστημικής αποστολής. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, προσωμοιάζει τα στάδια, έγγραφα και reviews, όλες δηλαδή τις διαδικασίες που περνάει μια διαστημική αποστολή, από την στιγμή της ιδέας, του σχεδιασμού μέχρι και την στιγμή της κατασκευής και της πτήσης.
Η μόνη διαφορά, είναι το μέγεθος της αποστολής (μικρότερα, μαθητικά πειράματα) άρα και μικρότερος χρόνος εκτέλεσης (κύκλος ενός έτους).


IGLUNA

Στόχος του προγράμματος IGLUNA είναι να υποστηρίξει και να ενισχύσει την πρωτοβουλία του ESA_LAB. Η διοργανώτρια αρχή είναι η Ελβετική Διαστημική Υπηρεσία η οποία καθοδηγεί τις φοιτητικές ομάδες, διοργανώνει τα διάφορα Event και επικοινωνεί με το ευρύ κοινό για να αυξήσει την προβολή και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το διάστημα. 

Η φύση του έργου είναι να ενθαρρύνει την εκπαίδευση και ανταλλαγή μαθητών μέσω ενός διεθνούς, διεπιστημονικού και συνεργατικού project με αποστολή να επιδείξει τεχνολογίες για τη διατήρηση της ζωής σε ένα ακραίο περιβάλλον για ένα διαστημικό οικοσύστημα.

Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητικές ομάδες καλούνται να βρουν λύση σε προβλήματα και δυσκολίες που θα παρουσιαστούν στην πιθανή αποίκηση του ανθρώπου στην Σελήνη. Ο πολυεπιστημονικός χαρακτήρας του έργου καλύπτει ένα πλήρες φάσμα θεμάτων, από τη σχεδίαση και την κατασκευήτων κατοικιών έως τα συστήματα υποστήριξης της ζωής, την επικοινωνία και την πλοήγηση, τη διαχείρισηενέργειας, καθώς και την ανθρώπινη ευημερία και την επιστήμη.

Στο έργο κάθε ομάδα φοιτητών αναπτύσει καινοτόμες ιδέες κατά τη διάρκεια δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, οι οποίες θα προβληθούν στο Ελβετικό Μουσείο Μεταφορών VERKEHRSHAUS και στο κέντρο Pilatus διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο, και εκτός απροόπτου.

Για το έτος 2020, η καμπάνια εκτελέστηκε διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας SARS-CoV-2 με ένα Virtual Field Campaign.


CanSat in Greece

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).  

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια ομάδα της μαθητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον ESA. Η νικητήρια ομάδα της φοιτητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον παγκόσμιο διαγωνισμό του WCRC.


NASA Space Apps

Το NASA International Space Apps Challenge είναι ένας μαραθώνιος καινοτομίας (hackathon) 48 ωρών, που λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από 200 πόλεις ανα τον κόσμο.

Η GREEK NEWSPACE SOCIETY ηγείται της διοργάνωσης του Space Apps στην Ελλάδα.

New Space Pioneers

Το New Space Pioneers είναι ένα εντατικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που προσφέρει στους φοιτητές και τους νέους επαγγελματίες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια σύντομη έρευνα σχετικά με το διάστημα υπό την επίβλεψη των Greek New Space Society Academic Advisors.

Μετάβαση στο περιεχόμενο